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Policy Regarding The Extra-ordinary Use Of Catholic 

Cemeteries 
PLEASE ALSO SEE THE DIOCESAN HANDBOOK FOR CEMETERIES 

 

[ Owner: Chief Operations Officer ] 
 

Our Catholic cemeteries are the private property of the Roman Catholic Church of the Diocese 
of Houma--Thibodaux and are privately owned cemeteries. These Catholic cemeteries are 
subject to the same Code of Canon Law as are all other diocesan owned properties. The Code of 
Canon Law no. 1243 requires that the sacred character of all Catholic cemeteries be fostered 
and protected.  
 

The Catechism of the Catholic Church no. 958 teaches that it is a noble and good thing to pray 
for the dead. Praying in cemeteries is certainly a reflection of this invitation of the Catholic 
Church. As the 'ordinary' use of a Catholic cemetery refers specifically to the Rite of Christian 
Burial, the Rite of Committal, the following will be required of all formal requests regarding the 
formal 'extra-ordinary' use of Catholic cemeteries by all other non--church groups or entities.  
 

1. The focus and nature of any gathering shall be that of reverent prayer for the dead. Any 
prayer service or formal gathering shall respect the sacred character of the cemetery 
and all whose bodies rest there until the day or resurrection, as well the entire body of 
teaching of the Roman Catholic Church. 

 
2. Written details of any formal gathering, including a written detailed description of the 

service, who and how many persons will be expected, etc., must be provided to the 
Office of the Vicar General no less than two weeks prior to the date of the event; 

 
3. Again, the Catholic Church teaches that it is a noble and good thing to pray for the dead. 

Any prayer service or formal gathering shall respect the sacred character of the 
cemetery. As you have requested permission for a formal prayer service, the focus 
should remain on prayer. Therefore, there are to be no military honors undertaken. In 
addition, there shall be no manner of 'reenactment' in any regard. Specifically we 
require that all objects for re-enactment or military honors, such as flags (with the 
exception of the United States Flag, or the Flag of Louisiana or the Vatican Flag), guns or 
re-enactment uniforms not be utilized during your time in the cemetery; 

 
4. Any non-diocesan entity requesting permission to host an event on diocesan owned 

property, in keeping with our normative diocesan policy must provide a certificate of 
adequate liability insurance and meet the necessary insurance requirements of the 
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Diocese of Houma-Thibodaux. This certificate of adequate liability insurance must be 
provided no less than two weeks prior to the date of the event; 
 

5. Finally, there is to be no media, cameras, or filming. 
 
Prior to granting final permission for use of any Catholic cemetery, it is necessary that 
requesting parties agree in writing to the conditions stated above and provide the necessary 
information.  
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Statement of Agreement 

Regarding the Extra-ordinary Use Of Catholic Cemeteries 
 
The following requirements include the initials of the authorized representative requesting use.  
 
_______  The focus and nature of any gathering shall be that of reverent prayer for the dead. 
Any prayer service or  
formal gathering shall respect the sacred character of the cemetery and all whose bodies rest 
there until the day or resurrection, as well the entire body of teaching of the Roman Catholic 
Church.  
 
_______  Written details of any formal gathering, including a written detailed description of the 
service, who and how many persons will be expected, etc., have been provided with this form;  
 
_______  Any prayer service or formal gathering shall respect the sacred character of the 
cemetery. Regarding specific gatherings of entities of a more historical nature, it must be 
remembered that cemeteries are places for prayer and reflective remembrance.  
 
_______  There are to be no military honors undertaken. (For example, 21-gun salute)  
 
_______  There shall be no manner of 'reenactment' in any regard.  
 
_______  There shall be no objects for re-enactment, such as flags (with the exception of the 
United States Flag, or the Flag of Louisiana or the Vatican Flag), guns or re-enactment uniforms 
not be utilized during a gathering or time in the cemetery;  
 
_______  A certificate of adequate liability insurance satisfying the necessary insurance 
requirements of the Diocese of Houma-Thibodaux has been provided with this form;  
 
_______  There is to be no media, cameras, or filming.  
 
With signature below we/I agree in writing to the conditions stated above and have provided all 
necessary information.  
 
_________________________________________________ 
 Signature of authorized representative requesting use  
 
___________________________ 
 Date 


