
Question:  Can Baptisms happen during Lent?
 
 
Answer: Good question.  It is not forbidden to baptize during Lent.
 
The pertinent sections of the Rite of Baptism for Children (whose 
introduction states the liturgical law) are paragraphs number eight and 
nine.
 

TIME AND PLACE FOR THE BAPTISM OF CHILDREN

#8. As for the time of baptism, the "rst consideration is the welfare of the 
child, that it may not be deprived of the bene"t of the sacrament; then 
the health of the mother must be considered, so that, if at all possible, 
she too may be present. Then, as long as they do not interfere with the 
greater good of the child, there are pastoral considerations, such as 
allowing su#cient time to prepare the parents and to plan the actual 
celebration in order to  bring out its true character e$ectively. 
Accordingly:

 1. If the child is in danger of death, it is to be baptized without 
delay, in the manner laid down in no. 21.

 2. In other cases, as soon as possible - if need be, even before the 
child is born, the parents should be in touch with the parish priest 
(pastor) concerning the baptism, so that proper preparation may be 
made for the celebration.

 3. An infant should be baptized within the "rst weeks after birth. 
The conference of bishops may, for su#ciently serious pastoral reasons, 
determine a longer interval of time between birth and baptism.

 4. When the parents are not yet prepared to profess the faith or to 
undertake the duty of bringing up their children as Christians, it is for 
the parish priest (pastor), keeping in mind whatever regulations may 
have been laid down by the conference of bishops, to determine the time 
for the baptism of infants.
 
#9. To bring out the paschal character of baptism, it is recommended that 
the sacrament be celebrated during the Easter Vigil or on Sunday, when 



the Church commemorates the Lord’s resurrection. On Sunday, baptism 
may be celebrated even during Mass, so that the entire community may 
be present and the relationship between baptism and eucharist may
be clearly seen; but this should not be done too often. Regulations for the 
celebration of baptism during the Easter Vigil or at Mass on Sunday will 
be set out later.
 
The Code of Canon Law in Canons 856 and 867 restate the same:
Can.  856 Although baptism can be celebrated on any day, it is 
nevertheless recommended that it be celebrated ordinarily on Sunday or, 
if possible, at the Easter Vigil.
Can.  867 §1. Parents are obliged to take care that infants are baptized in 
the "rst few weeks; as soon as possible after the birth or even before it, 
they are to go to the pastor to request the sacrament for their child and 
to be prepared properly for it.
§2. An infant in danger of death is to be baptized without delay.

Historically, it was the case that baptism was not celebrated during the 
season of Lent in the early Middle Ages, as shown by certain local synods;  
in Spain for example canon #2 of the 2nd Council of Toledo, (7th century).

So as it stands today, there is a preference to bring out baptism’s paschal 
character by celebrating at the Easter Vigil or on a Sunday.  (#9)  As it is, 
though, it is not forbidden during Lent.


